Uzavrel sa 38. ročník Akademického Prešova

29.10.2004 Celý región

Bohatý štvordňový program súťažnej prehliadky umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov (AP) 2004 uzavrelo 28. októbra večerné vyhlásenie výsledk...
Bohatý štvordňový program súťažnej prehliadky umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Akademický Prešov (AP) 2004 uzavrelo 28. októbra večerné vyhlásenie výsledkov a finále Improligy. Mladí ľudia si zmerali svoje schopnosti v umeleckom prednese, vlastnej prozaickej, básnickej a dramatickej tvorbe a v študentských divadelných inscenáciách. Program doplnil celý rad sprievodných akcií, napr. besedy so spisovateľmi či divadelné tvorivé dielne.

V umeleckom prednese sa o prvenstvo podelili Simona Simanová z Filozofickej fakulty (FF) Univerzity Komenského v Bratislave a Magdaléna Vilhanová z FF Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Kolega druhej menovanej Oliver Tomáš vyhral súťaž v literárnej tvorbe a to v próze. V ostatných kategóriách porota prvé miesto neudelila.
Vedúci katedry estetiky a vied o umení FF PU, dramatik a spoluzakladateľ AP Karol Horák vidí zmysel takéhoto podujatia v stále nezmenenom cieli - možnosti dať priestor mladým talentom verejne sa prezentovať. Mimoriadne spokojný bol Horák s divadelnou časťou prehliadky, v ktorej súťažnej i nesúťažnej časti sa odohralo 20 predstavení v podaní súborov vysokoškolákov z Bratislavy, Prešova, Košíc, Nitry a po prvýkrát aj z Ružomberka. Bonbónikom boli inscenácie v podaní profesionálnych divadelníkov z Tešínskeho divadelného štúdia (Cieszyńske Studio Teatralne) z Poľska, Divadla Alexandra Duchnoviča z Prešova, Slovenského komorného divadla z Martina a Štátneho divadla z Košíc. Podľa Horáka boli skvelé divadelné tvorivé dielne. Tá, ktorú viedla teatrologička Jana Pilátová potrvá tri dni až do piatku 29. októbra. Odohrávali sa v rôznych priestoroch, predovšetkým v budove DAD, ale Horák napr. svoju dielňu nazvanú Nesprofanovaný priestor umiestnil do františkánskeho kostola v Prešove. V niektorých účinkovali popri profesionálnych hercoch poslucháči PU.
V poradí 38. ročník pripravila PU s podporou ministerstiev školstva a kultúry SR.

(jj)
 

Vyberte región